Zainwestuj w siebie – osiągnij sukces!
Zdobądź zawód w naszym technikum i dostań się na studia.
TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE
1.TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
2.TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
3. KUCHARZ
1. Technik żywienia i usług gastronomicznych
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika żywienia i usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych w zakładach świadczących usługi gastronomiczne.
PLAN NAUCZANIA OBEJMUJE:
-
przedmioty ogólnokształcące, m. in.: j. angielski, j. niemiecki,
-
w zakresie rozszerzonym: biologia, j. angielski
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
-
wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
-
język angielski zawodowy,
-
działalność gospodarcza w gastronomii,
-
technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
-
zasady żywienia,
-
organizacja produkcji gastronomicznej,
-
usługi gastronomiczne,
-
pracownia gastronomiczna,
-
pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej,
-
pracownia obsługi klienta,
-
praktyka zawodowa: 4 tygodnie.
GDZIE ZNAJDZIESZ PRACĘ?
Stanowisko szefa kuchni lub kucharza w:
-
restauracjach
-
restauracjach hotelowych
-
restauracjach w pensjonatach
-
domach wczasowych
-
domach weselnych
-
na statkach wycieczkowych
-
na promach
-
w firmach cateringowych
-
własnej firmie gastronomicznej
A z tytułem technika żywienia i gastronomii oraz po maturze, możesz studiować na dowolnym kierunku wybranej uczelni wyższej.
STUDIA KIERUNKOWE:
-
Gastronomia i sztuka kulinarna
-
Gastronomia i hotelarstwo
-
Manager żywności i żywienia
-
Technologia żywności i żywienia człowieka
-
Dietetyka i promocja zdrowia
-
Dietetyka kliniczna
-
Dietetyka w sporcie i rekreacji
-
i każde inne
2. TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
Technik organizacji turystyki to zawód dla ludzi z pasją, ciekawych świata, posiadających zainteresowania krajoznawcze, kulturalne i administracyjne, pragnących spełniać marzenia o podróżach – swoje i innych. Kierunek pozwala zdobyć praktyczną wiedzę i umiejętności poszukiwane na rynku pracy. Przygotowuje także do podjęcia studiów na uczelniach wyższych.
PLAN NAUCZANIA OBEJMUJE:
-
przedmioty ogólnokształcące, m. in.: język angielski i j.niemiecki,
-
geografia, historia lub język angielski na poziomie rozszerzonym
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
-
język angielski zawodowy,
-
podstawy turystyki,
-
obsługa ruchu turystycznego,
-
geografia turystyczna,
-
marketing usług turystycznych,
-
obsługa informatyczna w turystyce,
-
zajęcia praktyczne,
-
specjalizacja (kurs pilotów wycieczek zagranicznych),
-
praktyki zawodowe (12 tygodni)
GDZIE ZNAJDZIESZ PRACĘ?
-
Organizacja wycieczek krajowych i zagranicznych
-
Pilotowanie wycieczek krajowych i zagranicznych
-
Organizacja zagranicznych wyjazdów biznesowych
-
Pisanie bloga na bazie własnych podróży
-
Praca w biurze podróży
-
Prowadzenie własnego biura podróży
A z tytułem technika organizacji turystyki oraz po maturze, możesz studiować na dowolnym kierunku wybranej uczelni wyższej.
STUDIA KIERUNKOWE:
-
Turystyka i rekreacja
-
Turystyka i wypoczynek
-
Turystyka przygodowa
-
Turystyka i zarządzanie dziedzictwem
-
Kulturoznawstwo
-
Administracja europejska
-
Geografia
-
Stosunki międzynarodowe
-
Relacje międzykulturowe
-
Język angielski w turystyce
-
i każde inne
3-letnia szkoła przygotowująca do zawodu. Praktyki realizowane są w szkole w ramach zajęć praktycznych. Praktyka zawodowa w zakładzie pracy – 4 tygodnie w klasie II.
PLAN NAUCZANIA OBEJMUJE:
-
technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
-
język angielski zawodowy
-
zasady żywienia
-
wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
-
zajęcia praktyczne z przygotowywania i wydawania dań
STUDIA KIERUNKOWE:
-
Gastronomia i sztuka kulinarna
-
Gastronomia i hotelarstwo
-
Manager żywności i żywienia
-
Technologia żywności i żywienia człowieka
-
Dietetyka i promocja zdrowia
-
Dietetyka kliniczna
-
Dietetyka w sporcie i rekreacji
-
i każde inne
Nauczysz się:
-
sporządzać potrawy i napoje,
-
profesjonalnie dekorować potrawy,
-
przestrzegać zasad racjonalnego żywienia,
-
planować zakupy,
-
planować i sporządzać karty menu,
-
obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów,
-
współpracy w zespole
-
prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
-
języków obcych, kontaktów interpersonalnych oraz odpowiedzialności.
GDZIE ZNAJDZIESZ PRACĘ?
-
restauracjach
-
restauracjach hotelowych
-
restauracjach w pensjonatach
-
domach wczasowych
-
domach weselnych
-
na statkach wycieczkowych
-
na promach
-
w firmach cateringowych
-
własnej firmie gastronomicznej