Zainwestuj w siebie – osiągnij sukces!

Zdobądź zawód w naszym technikum i dostań się na studia.

TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE

1.TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

2.TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

3. KUCHARZ

 

1. Technik żywienia i usług gastronomicznych

Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika żywienia i usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych w zakładach świadczących usługi gastronomiczne.

PLAN NAUCZANIA OBEJMUJE:

  • przedmioty ogólnokształcące, m. in.: j. angielski, j. niemiecki,
  • w zakresie rozszerzonym: biologia, j. angielski

PRZEDMIOTY ZAWODOWE

  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
  • język angielski zawodowy,
  • działalność gospodarcza w gastronomii,
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • zasady żywienia,
  • organizacja produkcji gastronomicznej,
  • usługi gastronomiczne,
  • pracownia gastronomiczna,
  • pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej,
  • pracownia obsługi klienta,
  • praktyka zawodowa: 4 tygodnie.

GDZIE ZNAJDZIESZ PRACĘ?

Stanowisko szefa kuchni lub kucharza w:
  • restauracjach
  • restauracjach hotelowych
  • restauracjach w pensjonatach
  • domach wczasowych
  • domach weselnych
  • na statkach wycieczkowych
  • na promach
  • w firmach cateringowych
  • własnej firmie gastronomicznej
A z tytułem technika żywienia i gastronomii oraz po maturze, możesz studiować na dowolnym kierunku wybranej uczelni wyższej.
STUDIA KIERUNKOWE:
  • Gastronomia i sztuka kulinarna
  • Gastronomia i hotelarstwo
  • Manager żywności i żywienia
  • Technologia żywności i żywienia człowieka
  • Dietetyka i promocja zdrowia
  • Dietetyka kliniczna
  • Dietetyka w sporcie i rekreacji
  • i każde inne

2. TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

Technik organizacji turystyki to zawód dla ludzi z pasją, ciekawych świata, posiadających zainteresowania krajoznawcze, kulturalne i administracyjne, pragnących spełniać marzenia o podróżach – swoje i innych. Kierunek pozwala zdobyć praktyczną wiedzę i umiejętności poszukiwane na rynku pracy. Przygotowuje także do podjęcia studiów na uczelniach wyższych.

PLAN NAUCZANIA OBEJMUJE:

  • przedmioty ogólnokształcące, m. in.: język angielski i j.niemiecki,
  • geografia, historia lub język angielski na poziomie rozszerzonym

PRZEDMIOTY ZAWODOWE

  • język angielski zawodowy,
  • podstawy turystyki,
  • obsługa ruchu turystycznego,
  • geografia turystyczna,
  • marketing usług turystycznych,
  • obsługa informatyczna w turystyce,
  • zajęcia praktyczne,
  • specjalizacja (kurs pilotów wycieczek zagranicznych),
  • praktyki zawodowe (12 tygodni)

GDZIE ZNAJDZIESZ PRACĘ?

  • Organizacja wycieczek krajowych i zagranicznych
  • Pilotowanie wycieczek krajowych i zagranicznych
  • Organizacja zagranicznych wyjazdów biznesowych
  • Pisanie bloga na bazie własnych podróży
  • Praca w biurze podróży
  • Prowadzenie własnego biura podróży
A z tytułem technika organizacji turystyki oraz po maturze, możesz studiować na dowolnym kierunku wybranej uczelni wyższej.
STUDIA KIERUNKOWE:
  • Turystyka i rekreacja
  • Turystyka i wypoczynek
  • Turystyka przygodowa
  • Turystyka i zarządzanie dziedzictwem
  • Kulturoznawstwo
  • Administracja europejska
  • Geografia
  • Stosunki międzynarodowe
  • Relacje międzykulturowe
  • Język angielski w turystyce
  • i każde inne

Branżowa Szkoła I stopnia

3. KUCHARZ

3-letnia szkoła przygotowująca do zawodu. Praktyki realizowane są w szkole w ramach zajęć praktycznych. Praktyka zawodowa w zakładzie pracy – 4 tygodnie w klasie II.

PLAN NAUCZANIA OBEJMUJE:

  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • język angielski zawodowy
  • zasady żywienia
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii

PRZEDMIOTY ZAWODOWE

  • zajęcia praktyczne z przygotowywania i wydawania dań

STUDIA KIERUNKOWE:

  • Gastronomia i sztuka kulinarna
  • Gastronomia i hotelarstwo
  • Manager żywności i żywienia
  • Technologia żywności i żywienia człowieka
  • Dietetyka i promocja zdrowia
  • Dietetyka kliniczna
  • Dietetyka w sporcie i rekreacji
  • i każde inne

Nauczysz się:

  • sporządzać potrawy i napoje,
  • profesjonalnie dekorować potrawy,
  • przestrzegać zasad racjonalnego żywienia,
  • planować zakupy,
  • planować i sporządzać karty menu,
  • obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów,
  • współpracy w zespole 
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • języków obcych, kontaktów interpersonalnych oraz odpowiedzialności.

GDZIE ZNAJDZIESZ PRACĘ?

  • restauracjach
  • restauracjach hotelowych
  • restauracjach w pensjonatach
  • domach wczasowych
  • domach weselnych
  • na statkach wycieczkowych
  • na promach
  • w firmach cateringowych
  • własnej firmie gastronomicznej
Po ukończeniu szkoły branżowej I stopnia można kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia. Jej ukończenie, po zdaniu egzaminu zawodowego, umożliwia uzyskanie dyplomu zawodowego na poziomie technika oraz uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego.
A z tytułem technika żywienia i gastronomii oraz po maturze, możesz studiować na dowolnym kierunku wybranej uczelni wyższej.
Podziel się!

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej strony. Zgadzając się, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką plików cookie.